Lasītājiem pieejams jau 66. teoloģijas, reliģijpētniecības un kultūrvēstures žurnāla „Ceļš” numurs, kuru izdod LU Teoloģijas fakultāte (LU TF) sadarbībā ar LU Akadēmisko apgādu. 

Kopš žurnāla „Ceļš” pirmā numura iznākšanas ir apritējuši vairāk kā 80 gadi, un  jau no pirmsākumiem tajā tikuši apkopoti akadēmiski raksti par reliģijas problemātiku, ievērojamiem Latvijas un ārvalstu teologiem, aktuāliem teoloģiskiem problēmjautājumiem u.tml. Vienam no ievērojamākiem LU TF teologiem veltīts arī pirmais raksts jaunajā numurā – LU Bibliotēkas eksperte Ilga Mantiniece ir izpētījusi profesora Imanuela Bencingera (1865 – 1935) privātkolekciju LU bibliotēkas krājumā, kas aptver plašu pētniecisko tēmu klāstu, kā piemēram, Veco Derību, biblisko arheoloģiju un biblisko ģeogrāfiju, bibliskās valodas un palīgmateriālus to studēšanai u.c.

Tāpat žurnāla „Ceļš” jaunākajā numurā apkopoti arī citi raksti, kas pievēršas vēsturiskām teoloģijas un reliģijpētniecības dimensijām. LU TF dekāne, asociētā profesore Dace Balode izvērtē Bībeles interpretācijas nozīmību sieviešu prozas darbos Latvijas teritorijā 19. gs. otrā pusē. Šērbonas abatijas (Lielbritānija) vikārs, anglikāņu baznīcas kanoniķis Ēriks Vuds pievēršas angļu reformācijas historiogrāfijai, uzsverot reformācijas vēsturnieku neprecizitātes, selektīvi atlasot faktus un interpretējot stāstus par labu savai konfesijai. Savukārt LU TF doktora zinātniskā grāda kandidāts Jānis Nicmanis analizē „monoteisma” argumentu senās baznīcas apoloģētikā, padziļināti apskatot Origena darbu „Pret Kelsu”. 

Rakstu krājuma turpinājumā, kā ierasts, apkopoti raksti par pasaulē aktuālām teoloģiskām un reliģijpētniecības tēmām. LU TF profesors Valdis Tēraudkalns pievērsies anglosakšu unitāriešu identitāšu transformācijas jautājumam 20. un 21. gs., savukārt LU TF docente Elizabete Taivāne publicējusi pētījumu par jogas recepcijas problemātiku Rietumu pasaulē. Kristīgā garīguma pētnieks Matias Eihbauers (Dienvidāfrikas Universitāte) sadarbībā ar Kristo Lombārdu (Dienvidāfrikas Universitātes teoloģijas profesors) analizē Jesus freaks ticību postsekulārā kontekstā. Toties LU TF profesors Normunds Titāns iedziļinās sociobioloģiskās (biokulturālās) reliģijas teorijas un „Dieva dzimšanas” teoloģijā.

  Par žurnālu


Žurnāls „Ceļš” ir atjaunotās LU TF anonīmi recenzēts periodisks, starpdisciplinārs izdevums, kura mērķis ir padziļināt lasītāju izpratni par teoloģiju un reliģijpētniecību, tās vēsturiskajiem un mūsdienu procesiem. Žurnāls ir veltīts teoloģijas un reliģijpētniecības problemātikai starptautiskā kontekstā, īpaši pievēršoties reliģiskās dzīves analīzei Latvijā un Baltijā. „Ceļš” nav piesaistīts konkrētai reliģiskajai pārliecībai, tā uzdevums ir kritiski analizēt reliģiskos procesus, ietverot visdažādākās teoloģijas un reliģijpētniecības jomas. Žurnāla mērķauditorija ir humanitāro un sociālo zinātņu eksperti un studenti, kā arī visi, kas ieinteresēti reliģijas fenomenu zinātniskā analīzē.

Visērtāk izdevumu iegādāties Latvijas Universitātes apgāda grāmatu veikaliņā Raiņa bulvārī 19 (12.00 – 17.00), taču žurnāls pieejams arī Latvijas lielākajās grāmatnīcās. 

Dalīties